Szőlő és bor (1. rész) - A kezdetek

Szőlészkedünk, borászkodunk, próbálkozunk!


Az öreg borász, akinek egy óriási borgyártó vállalata van, halálos betegen fekszik az ágyában. Odahívja a legnagyobb fiát:
- Fiam, van egy ősi titok a családban.
- Mi az? - kérdi a fiú.
- Szőlőből is lehet bort csinálni.

Mi ezen a vonalon szeretnénk elindulni! :)

Az a "drága" meggybor!

Az egész ott kezdődött, hogy Apa meggybort akart inni. Eddig oké. Megvenni a kész bort drága. Borzalmasan drága a meggybor. Nem ritka, hogy 4-5ezer forintot is elkérnek a FÉL LITERÉRT!!! Na nem... Azok is emberek, akik ezt csinálják, nekünk is menni fog. Haverral nekiláttunk kombinálni, megcsináljuk! Király, már csak meggy kell hozzá. Szereztünk. Oké, de mibe tesszük??? Ballon kell! Szereztünk! Király, de ez olyan savanyú, hogy télen citromlé helyett fogjuk használni. Cukrot bele! Találtunk receptet, vettünk cukrot, citromsavat, aztán hajrá! Erjedt a motyó, ki is futott, mint az állat. Kierjedt, szűrés, fejtés, megint fejtés, megint fejtés, meg megint, meg megint..... aztán mennyei finom borunk lett. Innen jött az ötlet, miért nem próbáljuk meg szőlőből is? Állítólag abból is lehet bort csinálni. Igen ám, de venni a szőlőt az drága lesz, nem éri meg. Föld van....... szőlőtőke nincs! Na de sebaj, metszenek a barátok, ami nekik értéktelen venyige, nekünk abból lesz a szőlős birtokunk.

Az első vesszők - Irsai Olivér

Az igazán érdekes rész itt kezdődik, mert 2019 tavaszán kaptunk kb. 30 szál metszésből megmaradt Irsai Olivér venyigét. Semmit sem tudtunk a szőlő szaporításáról. Annyi volt biztos, hogy kell hozzá víz. Beleállítottuk a vesszőket egy vödör vízbe, és Apa leült a számítógép elé. Kb. egy hét alatt "megtanult" szőlőt szaporítani egy nagyon érdekes módszerrel. A dolog lényege, hogy a lakásban gyökereztetjük ki a venyigéket. Ez alapján jártunk el (még nem saját videó, de lesz az is):

Kétkedőknek mondom, hogy az így leválogatott, és előkészített kb. 60 szál vesszőcskénkből összesen kettő nem eredt meg, pedig sem gyökereztető port, sem mézes vizet, vagy ezekhez hasonló úri huncutságot nem használtunk! Csak egyszerű csapvizet. Amikor elég hosszúak lettek a gyökerek, 2-2,5 literes PET palackoknak Apa levágta a tetejét, kilyukasztotta az alját, kész az ültetőkonténer! Bele a venyige egy kis virágfölddel, és ennyi. Na ja... pont itt lehet elb... rontani, ugyanis a gyökerek NAGYON könnyen törnek itt megint elvesztettünk kb 10 versenyzőt, de ami megmaradt az gyönyörűen fejlődött. Mivel nem számítottunk ilyen sikeres szaporításra, kénytelenek voltunk elajándékozni majdnem felét, mert a földterület, ami erre a célra lenne, jelenleg használatban van, és nem tudtuk hirtelen hová ültetni őket. A maradékot viszont másik házunk (A Kisház) udvarán Apa el tudta helyezni még az ősszel, de egyet azért itthon is elültettünk belőle.

Megjegyzések